ІНСТРУМЕНТИ ПЕРУКАРЯ. НОЖИЦІ

НожиціСучасна промисловість пропонує величезний вибір перукарських ножиць. Відрізняються вони не тільки довжиною полотен, розміром кілець, величиною підсилювача, а й матеріалом. Ми вже говорили про сталеві ножиці. І якщо вас дивує розкид цін на зовні однакову продукцію, зверніть увагу на країну виробник і фірму — швидше за все вартість пов’язана з високою маркою сталі, якій, наприклад, славляться німецькі фірми. Вони також випускають кобальтові ножиці з тефлоновим покриттям.Перукарські ножиці діляться на дві групи: прямі і філіровочні.Як прямі, так і філіровочні ножиці розрізняються довжиною полотен.

Стрижку волосся на гребінці (зняття волосся нанівець, тушовка) краще виконувати ножицями з довшими лезами — 5-5,5 см.

Найчастіше ножиці тримають 1-м і 4-ма пальцями. Розмір отворів кілець повинен підходити до вашої руки. Зараз до багатьох моделей додаються знімні гумові колечка, за допомогою яких можна «підігнати» ножиці за розміром. Для полегшення роботи можна вибрати ножиці з косим розташуванням ручок. Також випускаються ножиці з трьома кільцями і ножиці для лівшів.

Прямі ножиці

Полотна прямих перукарських ножиць мають тонкі кінці і кільця невеликого розміру, часто з хвостиком-підсилювачем.Прямі ножиці бувають з мікронасічкою. Мікронасічка «самозагострювальних» ножиць, а під час стрижки «притримує» пасма. Такі ножиці дозволяють дуже ретельно обробити чубок, зробити якісну окантовку і супер-короткі стрижки.Прямі ножиці з жалом без насічок застосовуються для сучасних видів філіровки — слайсинга (ковзаючого зрізу) і поїнтировання.Заточувати ножиці, щоб використовувати їх в перукарських цілях, потрібно під кутом 50-60 °. Заточку ножиць краще довірити фахівцеві.Якщо леза ножиць в закритому стані не сходяться — навіть на зовсім небагато, — працювати ними буде дуже важко.Тому потрібно періодично перевіряти затяжку з’єднувального гвинта. Крім того, хрестовину в місці з’єднання гвинтомперіодично потрібно змащувати. Для цього капніть 1-2 краплі олії і попрацюйте ножицями вхолосту. Надлишки масла приберіть ваткою.Після роботи з мокрим волоссям протріть полотна ножиць сухою м’якою ганчіркою. Зберігайте ножиці в чохлі. На кінчики полотен можна надіти шматочок гумової трубки.

Перевірка гостроти ножиць

Візьміть шматочок вати, змочіть його водою. Добре заточені ножиці розріжуть ватку, не мнучи її. Якщо ж ножиці будуть тягнути ватку, значить, вони заточені погано.

Філіровочні ножиці

В арсеналі сучасного перукаря повинні бути зубчасті філіровочні ножиці. Ними простіше зробити операцію проріджування волосся (філіровку), яка необхідна длядодання зачісці об’ємності і природного вигляду. Філіровочні ножиці бувають з двома зубчастими лезами і з одним. Майстри віддають перевагу тим чи іншим відповідно до своїх навичок. Новачкам можна порадити використовувати філіровочні ножиці з двома зубчастими лезами: менше ймовірність зістригти зайве волосся. Якщо є можливість, придбайте і ті й інші. Проте досвідчені майстри можуть зробити філіровку і звичайними ножицями. Вважається, що чим частіше зубчики, тим м’якше і якісніше філіровка. Однак для сучасних авангардних стрижок використовують ножиці з особливими, «флажковими» зубцями. З їх допомогою роблять так званий рваний край.

Гарячі ножиці

Гарячі ножиці нагрівають у спеціальному пристрої — футлярі-пічці. Вважається, що стрижка волосся гарячими ножицями сприяє оздоровленню волосся — зріз волоса оплавляється, і це захищає його від шкідливої дії ззовні, а саме волосся краще зберігає природну вологість і життєво важливі протеїни. Нове покоління гарячих ножиць забезпечено міні-комп’ютером, який налаштовується залежно від типу волосся конкретної людини і підтримує оптимальну для клієнта температуру протягом всієї роботи. За матеріалами: Берегиня — журнал українських жінок http://beregina.com/.