Як приготувати борщ. Рецепт українського борщу — Класичний рецепт

Борщ — перша страва національної української кухні. Насичений колір і густий по консистенції припадає до душі дорослим і дітям. Його готують на яловичому, свинячому або курячому бульйоні — в залежності від смаків. У деяких він виходить бляклим, сильно солодким або навпаки кислим. А все через незнання кроків правильного приготування, дотримання яких дозволить приготувати суп смачним і насиченим.

Інгредієнти:

  • м’ясо — 400-500 гр;
  • картопля — 2-3 шт;
  • цибуля — 1 шт;
  • морква — 1 шт;
  • буряк — 1шт;
  • капуста — 200-300 гр;
  • томатна паста — 2 столові ложки;
  • цукор — 1 ст.ложка;
  • сіль, перець за смаком;
  • часник і лавровий лист за бажанням.

Приготування:

1

М’ясо промивають і поміщають в каструлю з водою. Посуд ставлять на середній вогонь і варять бульйон близько години (виходячи з вибору м’яса). Періодично відкривають кришку, перевіряючи наявність утворилася піни. Акуратно знімають її з поверхні і трохи підсолюють;

2

За цей час необхідно почистити овочі від шкірки, капусту трохи відрізають від вилка і промивають;

3

Очищені картоплю і цибулю нарізують дрібними кубиками, моркву й буряк натирають на крупній тертці або шаткують соломкою разом з капустою;

4

Як тільки все готово на середній вогонь ставлять сковорідку, наливають масло і чекають нагрівання (можна замість рослинного жиру використовувати тваринний — «смалець»);

5

Потім відправляють на сковороду, раніше підготовлений буряк, моркву і цибулю. Гасять близько 10 хвилин, поступово помішуючи, щоб уникнути підгоряння;

6

Після закінчення часу в «зажарку» додають томатну пасту і 2-3 ст. Ложки бульйону і цукор, рівномірно перемішують, і випарюють до повної м’якості моркви і прозорості лука ще 3-5 хвилин;

7

Поки овочі пасерують, в киплячий відвар засипають нарізану картоплю і капусту. Проварюють 10-15 хвилин і додають підійшли на сковороді тушковані овочi;

8

Знову накривають кришкою і доводять до повної готовності близько 20 хвилин. Перчать і досолюють за смаком;

9

Готовий борщ знімають з вогню, і додають дрібно нарізаний кріп з петрушкою. Разом із зеленню (за бажанням) приправляють пропущений через прес часник;

10

Потім знову накривають кришкою і дають настоятися близько 20 хвилин. Через час можна насолоджуватися найсмачніше борщем зі сметаною.

Слід зазначити, що якщо буряк не «борщового» тобто не солодкий і не має насичений бордовий колір, перед її додаванням засмажкою в бульйон, в нього необхідно налити 1 ст. ложу оцту. Він відмінно збереже колір і додасть легку нотку кислинки.

Поделиться на Facebook