Як приготувати борщ. Рецепт українського борщу — Класичний рецепт
Борщ — перша страва національної української кухні. Насичений колір і густий по консистенції припадає до душі дорослим і дітям. Його готують на яловичому, свинячому або курячому бульйоні — в залежності від смаків. У деяких він виходить бляклим, сильно солодким або навпаки кислим. А все через незнання кроків правильного приготування, дотримання яких дозволить приготувати суп смачним і насиченим.
Інгредієнти:
- м’ясо — 400-500 гр;
- картопля — 2-3 шт;
- цибуля — 1 шт;
- морква — 1 шт;
- буряк — 1шт;
- капуста — 200-300 гр;
- томатна паста — 2 столові ложки;
- цукор — 1 ст.ложка;
- сіль, перець за смаком;
- часник і лавровий лист за бажанням.
Приготування:
1
М’ясо промивають і поміщають в каструлю з водою. Посуд ставлять на середній вогонь і варять бульйон близько години (виходячи з вибору м’яса). Періодично відкривають кришку, перевіряючи наявність утворилася піни. Акуратно знімають її з поверхні і трохи підсолюють;
2
За цей час необхідно почистити овочі від шкірки, капусту трохи відрізають від вилка і промивають;
3
Очищені картоплю і цибулю нарізують дрібними кубиками, моркву й буряк натирають на крупній тертці або шаткують соломкою разом з капустою;
4
Як тільки все готово на середній вогонь ставлять сковорідку, наливають масло і чекають нагрівання (можна замість рослинного жиру використовувати тваринний — «смалець»);
5
Потім відправляють на сковороду, раніше підготовлений буряк, моркву і цибулю. Гасять близько 10 хвилин, поступово помішуючи, щоб уникнути підгоряння;
6
Після закінчення часу в «зажарку» додають томатну пасту і 2-3 ст. Ложки бульйону і цукор, рівномірно перемішують, і випарюють до повної м’якості моркви і прозорості лука ще 3-5 хвилин;
7
Поки овочі пасерують, в киплячий відвар засипають нарізану картоплю і капусту. Проварюють 10-15 хвилин і додають підійшли на сковороді тушковані овочi;
8
Знову накривають кришкою і доводять до повної готовності близько 20 хвилин. Перчать і досолюють за смаком;
9
Готовий борщ знімають з вогню, і додають дрібно нарізаний кріп з петрушкою. Разом із зеленню (за бажанням) приправляють пропущений через прес часник;
10
Потім знову накривають кришкою і дають настоятися близько 20 хвилин. Через час можна насолоджуватися найсмачніше борщем зі сметаною.
Слід зазначити, що якщо буряк не «борщового» тобто не солодкий і не має насичений бордовий колір, перед її додаванням засмажкою в бульйон, в нього необхідно налити 1 ст. ложу оцту. Він відмінно збереже колір і додасть легку нотку кислинки.
Поделиться на Facebook