Використання продуктів переробки нафти у косметології » Берегиня

Масло вазелінове за своїми властивостями близько до парфумерного. Однак вазелінове масло має жовтуватий відтінок і часто володіє специфічним запахом гасу, що перешкоджає його застосуванню у виробництві препаратів декоративної косметики і гриму. Вазелінове масло високого очищення являє собою безбарвну рідину без запаху і смаку. Такий продукт застосовують для очищувальних кремів, паст для зняття гриму.
Церезин — воскоподібна речовина. Джерелом його отримання є церезинові відкладення на стінках нафтових свердловин і нафтових резервуарів при видобутку парафінистої нафти, а також озокерит.

Вазелін природний — мазеподібна маса, просвічується в тонкому шарі, отримують із залишків разгонки парафінистої нафти. Складається з суміші твердих парафінів з в’язкими маслами, легко тягнеться, утворюючи нитку. При зберіганні не виділяє масла. При розтиранні між пальцями, плавлячись, залишається густим і маслянистим. Є хорошою базою для приготування косметичного вазеліну і деяких очищувальних кремів.

Вазелін штучний — однорідна маса білого кольору, без запаху. Являє суміш рідких і твердих вуглеводнів, одержувану сплавленням церезину, парафіну, очищеного петролеума з очищеним мінеральним маслом. Застосовується при приготуванні деяких очищених кремів і самостійно.

Смоли
Каніфоль
— смола сосни, одержувана після відгонки ефірної олії з терпентіна. Тендітна, що просвічується маса жовтого, світло-жовтого або світло-бурого кольору гіркуватого смаку. У виробництві декоративної косметики і гриму застосовується як добавка, а також частково і поєднанні з сондороком входить до складу клею для обличчя, паків для волосся.

Сондорок — запашна смола, одержувана з кори сондорокового дерева з сімейства кипарисових, які ростуть у Північній Африці. Має вигляд світло-бурих тендітних зерен з білим нальотом. Входить до складу клею для обличчя і лаку для смуг. Сондорок замінюють смолою з ялівцю.

Спирти

У декоративній косметиці і гримі знаходять велике застосування спирту: етиловий, ацетиловий, гліцерин. Їх застосовують як розчинники або компоненти, що входять до складу різних препаратів.

Спирт етиловий отримують, в основному, із зернових культур і картоплі шляхом збереження що міститься в них крохмалю за допомогою солоду, зброджування отриманої маси і відгонки спирту з наступним його очищенням. Кипить при температурі 78,3 ° С, замерзає при температурі -17 ° С. Застосовують тільки ректифікований спирт як розчинник гелю як консервуючий засіб, а також для зниження температури замерзання препарату.

Спирт ацетиловий зустрічається в восках, жирах. Кипить при температурі 190 ° С, плавиться при температурі 49 ° С. Це гидрофильна речовина, що сприяє зв’язуванню і утриманню в кремах, губній помаді великої кількості води, по іншому застосовується в декоративній косметиці і гримі як емульгатор.
Гліцерин — трьохатомний спирт — нейтральна густа безбарвна рідина у вигляді спирту солодкого (їдкого) смаку. З водою і спиртом дає прозорі суміші у всіх співвідношеннях. Нерозчинний в ефірі, бензині, жирах. Кипить при температурі 200 ° С. Важко замерзає, володіє великою гігроскопічністю. Гліцерин, розбавлений в певних кількостях водою, при потраплянні на шкіру пом’якшує її, робить оксамитовою. Застосовується як консервуючий засіб, що перешкоджає висиханню, бродінню, замерзанню кремів, рідких гримірувальних фарб.

Емульгатори
Суспензія
— це система, в якій дисперсна фаза тверда і складається з частинок, за розмірами перевищує 100 мкм.

Емульсія — однорідна за зовнішнім виглядом система, що складається з двох, що змішуються рідин, в якій одна рідина розподілена в іншій. Для створення більш міцних емульсій в їх склад вводять спеціальні речовини, які називають емульгаторами. Від характеру застосовуваного емульгатора залежить тип одержуваної емульсії. Як емульгатори для створення емульсій застосовують високомолекулярні спирти, воски, воскоподібні речовини і багато інших хімічних сполук.
Лецитин — органічна сполука фосфору. Отримують з тварин і рослинних продуктів. Залежно від джерела отримання розрізняють два види лецитину: з яєчного жовтка і з сої. Надає пом’якшувальну дію на шкіру. Лецитин легко окислюється на повітрі.

Желюючі речовини

Агар-агар — тонкі прозорі зморщені стрічечки, отримані після сушки желюючого відвару морських водоростей. Розчиняється у воді, дає щільний холодець при концентрації 0,5%. Використовують як домішка до безжирових кремів для їх згущення, додання їм слизькості, для уповільнення їх висихання.
Желатин являє собою вищий сорт тваринного клею, має вигляд безбарвних твердих прозорих листочків без запаху і смаку, нейтральної реакції. Розрізняють два види очищений желатин — харчовий та фотографічний. Виготовляють тільки для приготування безжирових кремів і желе.

Консерванти

Істотною проблемою у виробництві препаратів декоративної косметики і гриму є запобігання продукції від псування і її тривале зберігання. Виникає необхідність не тільки стабілізувати готову продукцію і сировину, а й оберегти їх від псування. Як консерванти використовують аскорбінову кислоту, бензойно-кислий натрій, метиловий, пропіловий, бензиловий ефіри, пар оксибензойної кислоти і ін.

Запашні речовини
Амбра
— це воскоподібна пахуча речовина, що виділяється з кишечника кашалота, який плаває в морі або ж прибивається хвилями до азіатських і африканських берегів.

Мускус — сильно пахучий продукт виділення спеціальних залоз мускусних тварин. Розрізняють кілька його сортів: — Тонкинський мускус (китайський або тибетський); — САВН-мускус (вивозиться з Китаю); — Кабардинський мускус (сибірський).

Цибет або цибетин — також продукт тваринної секреції білого або жовтого кольору, мазеподібної густоти, що має запах мускусу.

Бібергейл (боброва струмінь) — це продукт секреції бобра обох статей, що має специфічний дегтярний запах.

Барвники та інші хімічні сполуки, застосовувані для фарбування волосся

Хна — подрібнене висушене листя алкани, що виростає в Ірані, Середній Азії, Західній Америці. Хну частіше всього застосовують у поєднанні з басмою. Сама по собі хна дає руді тони, в той час як суміш її з басмою дає будь-які відтінки — від русявого до чорного кольорів. Зміцнює волосся і покращує їх зростання.
Басма — порошок з листя індиго, широко застосовують як нешкідливий засіб для фарбування волосся в поєднанні з хною.
Пергідроль — прозора безбарвна рідина, без запаху чи зі слабким своєрідним запахом, із слабокислою реакцією в препараті повинно бути 27,5-31% відбілювача.
Перекис водню — прозора рідина зі слабокислою реакцією, майже без запаху. Має всі властивості пергідроля.
Гидроперит — комплексне з’єднання перекису водню з карбамідом сечовини, порошок білого кольору, легко розчинний у воді. При розчиненні таблетки гидроперита в воді отримують перекис водню.
Нашатирний спирт — безбарвна прозора рідина з сильним запахом лужної реакції, легко з’єднується з кислотами. Підвищена температура розчину додатково збільшує швидкість хімічної реакції. На кожен мілілітр пергидроля додають краплю 3% -вого нашатирного спирту.
Урзол — умовна назва органічних амінів і диамінів, що знайшли застосування в якості компонентів при холодному фарбуванні хутра і волосся.